Här hittar du!

Gallery

Kanske skulle knacka ur och kolla det här lagret. Jonas ser INTE road ut 9: Passa på att fräscha upp fjäder, säten mm. Om du behöver byta ledlagret så gör det nu. Dämparhuset måste värmas rätt rejält, lagret sitter i nedfräst spår. Om du bara knackar eller pressar så blir det materialhaveri till följd.) start 76

SOE stubbåker 2005

Soe Stubbåker

25/9 – Söndag

Personer i rapporten:

Ellinor: min fru

Gustaf och Tova: mina två barn

Thomas: grillägande svåger

Stefan: bonden

Idékläckning:

Satt och surfade på SOE (som vanligt) när jag såg en tråd startad av Hagenblad angående stubbrace!

Hmm, kan det vara så att det finns ett intresse för detta? Kanske kan jag låna en åker av svågern eller någon bonde han känner? Finns det fler liksom jag som gärna vill åka men inte på de arrangerade tävlingarna med all tävlingshets utan bara vill puttra runt på en åker och skvätta lite lera? Ringer svågern för att sätta honom i arbete…

Några dagar senare har Thomas pratat med ”Stefan i Örsta” som kunde tänka sig låna ut en åker, jag hade tydligen varit på en av de åkrarna som vi skulle få låna och skjutit lerduvor för ”hundra år” sedan! Inte kom jag ihåg hur stor/liten åkern var men det fick duga!

Planering:

Slänger in en ”intresseanmälanstråd” på SOE där jag så fint förklarar förutsättningarna dvs Ingen tävling, alla åker i eget tempo, allemansrätten mm… Anmälningarna ramlar in lite sporadiskt men någonstans vid femton åkare anmälda så spikar jag dag med Stefan! Först säger han att på söndagen går det inte för de är religiösa, attans tänker jag, vis av erfarenheten vid Ärla skjutbana som inte bör användas vid gudstjänsttider! Men Stefan kontrar lika snabbt med att säga att han bara skojar, självklart får vi använda åkrarna, tydligen är det fyra stycken vi kan åka på!

Banläggningen hade jag tänkt göra med hjälp av pinnar och avspärrningsband. Pinnar fixades enkelt genom gallring av häcken hemma (Björk/brud spirea). Avspärrningsband skulle jag få av en kompis på brandkåren men han blev sjuk så jag försökte med jobbarkompisarna som är aktiva inom FMCK S-näs (ena Gripendygn banläggare den andra banläggare för ordinarie spåret!). Pratade lite tips o trix med spårläggaren om stubb banan. Dessvärre lyckades ingen fixa fram något avspärrningsband!

Oops nu var det redan fredag och vi skulle åka på söndagen! Hämtar ungarna på dagis tidigt som tur är, cyklar till Hyreshuset som har slut på avspärrningsband får tipset där att Odal kanske har!? Hojar vidare med löften om godisköp till gnälliga ungar efter jag köpt band, får en liten paus när vi kommer förbi en lastbil (med krängningshämmare till SAAB) som håller på att urlastas av en gaffeltruck, pust. Väl framme på Odal hittar vi en rulle på flera hundra meter avspärrningsband och ganska dyrt också men då kommer Odalkillen på att det finns markeringsband för skogsbruket också. Kanon såna tar jag, som bonus fanns det bjudgodis på Odal också! Mat problemet var egentligen inget problem mer än fråga om hur mycket korv man orkar äta, räknade med tre tjockiskorvar per person och några extra i fall att, nu har vi tjockkorv hela vintern…

På lördagsförmiddagen ringer Micke A (från forumet) och undrar var vi håller hus! Han jobbade (fotograf) och tänkte svänga förbi och göra ett reportage för lokalblaskan! Full kontroll! Bestämde träff med Stefan ute på åkern på söndagsmorgonen, när jag sa att vi blir ungefär 20 åkare sa han OJ, tror inte han hade väntat sig så många.

På lördagskvällen så pratade Ellinor och jag lite om upplägget på åkningen, skulle det inte bli lite tråkigt med att bara åka runt runt runt… Vi tog ett snabbt beslut att fixa till en tävling av detta trots informationen i anmälan om ingen tävling! Ellinor fixade fram turneringsupplägget med vem som möter vem vilket var alldeles för avancerat för mig. Jag går ut i garaget och tokmeckar med ungarnas gamla knattecross!

Racedag:

Hade bestämt träff med Stefan vid nio för att verkligen tillsammans titta på platsen vi fick åka på så inga missförstånd hade uppstått via telefonkontakten. Stefan dyker upp i sin folkapickup och vi stämmer av platsen, enda inskränkningen var åt ett håll på åkern som närmade sig bebyggelse och häststall! Stefan drar iväg nästan samtidigt som de första rullar in. Nu börjar det bli bråttom, banan var inte markerad ännu… Tar ett snabbt provisoriskt förarmöte med några så de kan provåka lite, smiter sen ut och markerar upp banan! Gustaf tjatar om hjälp med att starta knattecrossen men den vill inte starta!

Därefter var det dags för det ”officiella” förarmötet där jag talar om att dagens upplägg innefattar en tävling istället för den utlysta friåkningen, en del muttrande från startleden hörs varvid jag säger att vi kan kolla efter några heat hur det står till med tävlingsinstinkten!

Starten för det första heatet går och vartefter heaten körs så verkar alla tycka om tävlingsupplägget trots skepticismen innan. Heaten blir tätare och tätare och efter femton kvalheat så är det dags för lunch innan finalerna. Banan består av en stubbåker med ett stenparti som blivit till ett hopp för dagen. I övrigt är det en ganska kort bana med lite snirkligheter och ett litet torrare parti med ett jordlager vid starten. Detta visar sig vara en perfekt plats för snygga/spektakulära vurpor! Gustaf tjatar igen om crossen som fortfarande inte vill starta…

Någonstans mitt i allt detta är Eskilstuna Kuriren ute och gör reportaget, Micke A kryper runt på åkern och fotar och journalisten intervjuar några åkare! Kolla här! I papperstidningen blev det ett helsides reportage med snygga bilder!

En del röster höjdes för att grillen behövde minst en halvtimme för att erbjuda bra glöd men tror att alla blev imponerade över ”effekten” på Thomas grill. Det blev några riktiga kolbitar till korvar… Efter maten var det lite friåkning på intilliggande åkrar, favoriten var den åker som legat i träda och var skapligt fuktigt. Mycket lera blev plöjt där. Gustaf undrar om jag inte kan få igång crossen.

Dags för finalerna där alla fick åka final. Finalerna kördes fem varv mot kvalheatens tre, fortfarande på samma bana dock. För att sätta lite press på åkarna så skulle ju två segrare koras en för snabbaste åkaren dvs vinnaren i A-finalen samt en för ”Best in Show”. Två SOE-nykomlingar slog till och tog inteckningarna (”diplom”), ”Det Gyllene Halmstråt”. Resultatlista se nedan.

Försöker på nytt få fart på den stendöda crossen till Gustaf… Jag åker sedan ett varv med Gustaf på XR’n och sedan ett varv med Tova för att stilla deras motorbehov. Crossen fungerar inte helt enkelt!

Alla åkare verkade nöjda med dagen som fortfarande erbjöd lite friåkning innan det var dags att lämna åkern.

Efterspel:

Stefan ville ju inte ha någon hyra för åker men jag hade annonserat ut avgift för evenemanget, så inkomna pengar förvandlades till flytande guldfärgat korn dels till svågern som tack för hjälpen med grill och första kontakten med Stefan, sen självklart även till Stefan som tack för lånet av åkern, bägge blev väldigt glada. Stefan sa: ”Om det varit några fågelskådare eller orienterare skulle de inte fått låna åkern” och berättade sedan om hur han vid något tidigare tillfälle skrämt iväg några fågelskådare som suttit i skogskanten och kikat ut över åkrarna. Han hade tagit motorhojen och kört ner på vägen mellan åkrarna, skrämt fåglarna och sedan bara kört därifrån utan att låtsas om alla fågelskådare…

Stefan tyckte vi skött oss, inget skräp eller sånt kvar på platsen. Stefan lånar gärna ut åkern igen till oss! Får se till nästa höst, kanske en ny friåkning utan tävling, alla åker i eget tempo och med respekt för allemansrätten…

/Per-Anders

Comments are closed.