Här hittar du!

Gallery

7: Lossa högra glidskenan och flytta den såpass mycket att kamkedjan kan lirkas ut. Det är trångt och bökigt, men det går. 12: Här syns bladmåttet istucket. Går det inte i smidigt brukar jag pressa in det från sidan med en mejsel och sedan dra ut det. På LC4 kan det kännas som det inte går i, men sedan får man ändå in måttet. sunken I väntan på besiktning tog vi skydd för solen

Ventilspel

Ställa ventiler är något många bävar för. Man måste in in motorn och det verkar läskigt. Men är man bara försiktig och metodisk är detta verkligen inget att vara rädd för. Denna guide visar hur man justerar ventiler på en KTM LC4 med överliggande kamaxel och fyra ventiler, en typisk, men krånglig enstånka.

Spel: Spelet är olika för olika hojar, så börja med att ta reda på detta för just din hoj. På forumet finns en hojinfotråd du kan använda. Det är också vanligt med olika spel beroende på ut- och in-ventiler.
En del hojar, såsom Suzuki DR 400 använder sk shims, små brickor man monterar för rätt spel. Du bör dock ändå kolla spelet på samma sätt, fast då mellan kamaxel och shim.
Andra tillverkare har smartare lösningar för att ställa ventiler. Husaberg ventilställarskruv skruvas i botten och tillbaka ett kvarts varv. Inga bladmått behövs. KTM:s enduro och crosshojar har en skruv under motorn som man låser vevaxeln i rätt ÖD, också smart.

Övre dödläge (ÖD) är kolvens övre vändpunkt, alltså den tunkt i rotationscykeln där kolven är som närmast topplocket.

Jaja, nu kommer guiden för amatörer av amatörer.

-Carl Hagenblad-